Marije Schoorl & Jet Homoet

Motivatie
 
Aanleiding 

Het begon met een reis naar Curaçao in 2014. Ik (Marije) ging met mijn vader terug naar het eiland waar hij als kind een paar jaar had gewoond. We ontmoetten er een paar oude bekenden van mijn vader en mijn grootouders. Tot mijn verbazing spraken ze alsmaar vol liefde over ene ‘Tim’. Toen ik vroeg wie die Tim toch was, bleek het de pioniersnaam van mijn oma te zijn: Trouw In Moeilijkheden. Stukje bij beetje kwam ik tot de ontdekking dat de grootmoeder die ik mij herinner als streng, veeleisend en ietwat verbitterd, een geliefde en invloedrijke persoonlijkheid blijkt te zijn geweest op het Curaçao van de jaren ’40.
Dat mijn oma Tini Schoorl-Straub een veelbewogen leven had, wist ik tot op zekere hoogte wel. Ze had op verschillende plaatsen gewoond, de oorlog meegemaakt en een paar boeken geschreven. 
Toen ik 16 jaar was, kreeg ik haar boek met deze opdracht:


 
 
“Lieve Marije, 
Je bent een meisje van 1983 en zult dit boek al best kunnen lezen zonder van de wijs te maken en te raken!!
Ik hoop dat je ervan en eruit zult leren, het mooie en het grootse, dat er in ons werk leefde! Misschien begrijp je nu niet alles! Later dan!”
 
Je oma Tini Schoorl-Straub 
Hank, 14 november 1983
 
 
Nu was het ‘later dan!’. Ik besloot op onderzoek uit te gaan.
Wie was Tini Schoorl-Straub eigenlijk, hoe kwam ze op deze plaatsen terecht, wat waren haar drijfveren en wat liet ze achter? 
 
Het materiaal uit het familiearchief, gearchiveerd en bijgehouden door haar zonen Tom en Charles, was voor mijn zoektocht van onschatbare waarde. Om te beginnen zijn er haar boeken. Tini had als schrijfster het plan gehad om een drieluik uit te geven. Tijdens het lezen waande ik me soms terug in de tijd, alsof ik erbij was. Vooral de persoonlijke gedachten en gevoelens, twijfels die zij beschrijft, maakten dat ik mijn grootmoeder beter leerde kennen, begrijpen en waarderen. Wat haar zo bijzonder maakt, het doorgeven van kleine stukjes van haarzelf aan anderen, kreeg zij zo zelfs na haar dood nog voor elkaar.
 
Hoe meer ik over Tini ontdekte, hoe meer ik ervan overtuigd raakte dat het ook nu nog belangrijk is om haar verhaal bekend te maken. Op mijn manier, niet in drie romans maar met een film, wil ik nu haar levenswerk afmaken en het complete verhaal vertellen.
 
In een vroeg stadium betrok ik Jet Homoet bij de film om samen de fragmenten aaneen te smeden  tot een goede film

Logline documentaire ‘Een Beetje Vrijheid’

Filmmakers Marije Schoorl en Jet Homoet ontdekken in het familiearchief van Marije manuscripten, 8mm-films, foto’s, boeken en interviews over het bewogen leven van haar grootmoeder, schrijfster Tini Schoorl-Straub. Als gescheiden vrouw in Siberië, alleenstaande moeder in het verzet in de oorlog en als scoutingpionier op Curaçao zocht Tini altijd naar ‘een beetje vrijheid van geest’ en mogelijkheden om iets te betekenen voor anderen.